Σάββατο 15/10/2005 - 02:40:18
Έκδοση για εκτύπωση  Δημιουργία PDF αρχείου απο την είδηση αυτή   
Κοζάνη - Πτολεμαϊδα : ΑΝοχείρωτες Πόλεις
Συντάκτης giapraki στο Τοπικά : Ειδήσεις
Η πάλαι ποτέ μικρές και όμορφες πόλεις τις Κοζάνης και Πτολεμαϊδος, όπου οι άνθρωποι γνωριζόταν με το μικρό τους όνομα και κοιμόταν με ανοιχτά παράθυρα, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Στη θέση τους δημιουργήθηκαν δύο ανοχύρωτες πόλεις που τρώνε τα παιδιά τους.

Oι άνθρωποι ζουν αποξενωμένοι μεταξύ τους, κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, ανησυχούν για τα παιδιά τους, αισθάνονται ανασφαλείς, όχι γιατί φοβούνται τον Μπιν Λάντεν, αλλά γιατί το ξενόφερτο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε και στην περιοχή μας έφερε τη διαφθορά την απάτη την κλεψιά ,τον υπόκοσμο με τα ναρκωτικά τα ποτά και τα τσιγάρα. Αν σ’αυτά προσθέσουμε και τα περιβαντολογικά προβλήματα τα κυκλοφοριακά, πρασίνου κλπ, αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες διαβίωσης μας γίνονται καθημερινά πιο δύσκολες.

Πηγή : ptolemaida.net/costas
Όμως αφορμή για να γραφεί αυτό το δημοσίευμα αποτελούν δύο άλλα ιδιαίτερα αρνητικά φαινόμενα που μας ταλαιπωρούν και που χαρακτηρίζουν τις πόλεις μας σαν τριτοκοσμικές. Αυτά είναι , ο νυχτερινός τρόπος ζωής που διαφθείρει τη νεολαία μας και την εθίζει στα ποτά τα τσιγάρα και τα ναρκωτικά και η ηχορύπανση που προκαλείται από τα κέντρα αυτά και δεν αφήνουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας να κοιμηθεί και να ηρεμήσει, όπως για παράδειγμα γίνεται στην περιοχή μας από γνωστό νυχτερινό κέντρο(είσοδος της πόλης της Κοζάνης από Αθήνα) που μετά τα μεσάνυχτα ανοίγει τα ντισιμπέλ στη διαπασών και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων ξενυχτά όλο τον κόσμο. .

Όσον αφορά το θέμα της ηχορύπανσης θα επαρκούσε ίσως η εφαρμογή της νομοθεσίας για να λυθεί το πρόβλημα, όμως από ότι φαίνεται οι αρμόδιοι αντί να εφαρμόζουν τους νόμους κάνουν το αντίθετο, καλύπτουν τους «επιτήδειους»και αν κάποιος τολμήσει να καταγγείλει ένα παρόμοιο γεγονός κινδυνεύει να έχει σοβαρές συνέπειες .Αυτό σημαίνει ότι κοντά στο κράτος μας υπάρχει ακόμα το γνωστό παρακράτος που μπορεί να αλλάζει προϊσταμένους, αλλά δεν αλλάζει ρόλο.

Όσον αφορά την νυχτερινή ζωή, το θέμα είναι πιο πολύπλοκο. Δεν μπορεί να την καταργήσει κανείς, αφού δεν μπόρεσαν ούτε καν να την περιορίσουν μεγάλοι ηγέτες, να σταματάει δηλαδή στις τρεις η ώρα.

Θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει με κανόνες και να χτυπηθούν τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και διαφθοράς ¨Η τουλάχιστον να περιοριστούν. Να υπάρξουν πραγματικοί έλεγχοι, να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ανηλίκους και να μην δίδονται αλκοολούχα ποτά σε νέους κάτω των δεκαοκτώ ετών, όπως γίνεται σ’ όλο τον κόσμο

.Ιδιαίτερος έλεγχος πρέπει να υπάρξει στα καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών που ξεφυτρώνουν καθημερινά παντού και γεμίζουν με μικρά παιδιά τα οποία αρχίζουν να μαθαίνουν το τσιγάρο

Βεβαίως τα κατασταλτικά μέτρα δεν αποτελούν λύση,γεμίσαμε από τρομονόμους από αλόγιστες προσλήψεις αστυνομικων, συνοροφυλάκων και τώρα αγροφυλάκων και δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε ,τα μέτρα αυτά μειώνουν απλά το πρόβλημα, η λύση όμως μπορεί να προέλθει μόνο με ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις που θα προσελκύουν την νεολαία μας σε έναν άλλο τρόπο ζωής, δημιουργικό κι παραγωγικό που θα την εξοπλίζει με εφόδια που θα βελτιώνουν την υγεία τους και την ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη.

Αυτά όμως προϋποθέτουν μια άλλη υποδομή της πόλης με καθαρό περιβάλλον με πράσινο πάρκα παιδικές χαρές χώρους άθλησης κλπ. Κύρια χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των παιδιών, ένα ολοήμερο σχολείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και δραστηριότητες της νεολαίας χωρίς να επωμίζονται οι γονείς πρόσθετες δαπάνες, υπάρχουν και οι χώροι και το προσωπικό αυτό που λείπει είναι η διάθεση της πολιτείας να βοηθήσει τα φτωχά και αδύνατα παιδιά

Τις λύσεις αυτές μπορούν να επιβάλλουν μόνο αν δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και δράσουν συλλογικά και ενωτικά μέσα από τους φορείς και τους συλλόγους τους. Οι συντηρητικές απόψεις δυστυχώς που επικράτησαν της ατομικής λύσης και του ανηλέητου ανταγωνισμού το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν τον έναν εναντίον του άλλου και όλους εναντίον όλων, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι οικονομικά ισχυροί.

Ο νέος αυτός ξενόφερτος τρόπος ζωής μας επεβλήθηκε δυστυχώς και με τη δική μας συνενοχή γιατί δεν αντιδράσαμε .Είναι καιρός να βγούμε από το λήθαργο και να επιβάλλουμε τις λύσεις που είναι προς το συμφέρον της πλειοψηφίας. Εν όψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι ευκαιρία να φέρουμε το θέμα στην επικαιρότητα να επεξεργαστούμε λύσεις και να απαιτήσουμε από τους υποψηφίους να μας απαντήσουν τι θα κάνουν για τα δύο παραπάνω προβλήματα.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Σχόλια : 0, Bookmarks:           
Λέξεις Κλειδιά : κοζάνη, kozani, Φωτογραφίες κοζάνης,ΚΟΖΑΝΙ, αποκριές, αποκριά, αποκρια, καρναβαλι, τει, Τ.Ε.Ι. , Δυτική Μακεδονία,west macedonia, ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, kozanis


Η εκδοτική ομάδα του giapraki.com δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο και τις απόψεις που μπορεί να εκφράζουν τα
μέλη του. Κάθε ένας είναι υπεύθυνος του λόγου του. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την
ομάδα συντάξης του Giapraki.com στο info@giapraki.com

Κανόνες Λειτουργίας του Forum, Πολιτική Απορρήτου
Χρόνος παραγωγής σελίδας: 0.1440 δευτερόλεπτα, 0.0908 απο το χρόνο αυτό για SQL queries. DB queries: 48.